New Homes Manukau Heights – Black Stained weatherboard homes

Originally posted 1 December 2009

In the design of these new homes we have made the best of the site contour by placing parking and entry on the lower-most floor, with stairs and lift up to a full floor of living with private backyard to the south,  and a large deck to north for maximum sun and views.  Four bedrooms with bathroom and ensuite occupy the top floor. These houses which number 31 in,  are on elevated and contoured sites which facilitate views over the city.

The deck is carried over an open entry courtyard enclosed with precast concrete walls and a screen door – a ‘bulwark’, effectively turning this space into a ‘bailey’– similar to the in-between area which lies just outside a castle’s gates, but within the fortified outer walls. This creates a secure space forward of the garage door to meet and greet guests or screen the recycle bin without the need of a boundary fence on the street.

Materials include natural anodised joinery and black stained weather boards, incorporating a weatherboard garage door, precast/ cast in-situ floor and entry walls, profile metal roof, cantilever glass balustrade and canvas awning.